Het vinden van je drijfveren

Neem eens een situatie in je hoofd waarbij je je dacht: ’wow, dit is geweldig!!’

Wanneer was dat? Wat gebeurde er toen? Wat maakte dat je daar zo blij, super-enthousiast of gelukkig van werd? Kwam het door de mensen met wie je was? Of deed je iets waarvan je niet wist dat je dat kon? Of was de omgeving zo bijzonder dat je daar helemaal blij van werd?

Die momenten zijn natuurlijk leuk om je te herinneren, maar geven je tegelijkertijd ook veel informatie over waar jij nou echt gelukkig van wordt. Het zegt iets over de drijfveren die je hebt of over de omgeving waar jij je helemaal op je plek voelt.

Drijfveren zeggen iets over je waarden, houding en voorkeuren. Drijfveren helpen je omgaan met tegenslagen, ze helpen je jezelf te motiveren.

Omgaan met tegenslagen in het runnen van je bedrijf

Wanneer we de drijfveren voor je bedrijf onderzoeken ben ik benieuwd naar de momenten dat jij een ‘HELL YES!’ gevoel hebt. Heb je dat gevoel wanneer er een bestelling binnenkomt? Als je iets moois hebt gemaakt? Als je een offerte aanvraag krijgt? Een goede deal met een grote leverancier hebt gesloten?

Absoluut WOW momenten! Maar… Lastig. Deze momenten zijn namelijk afhankelijk van de ander. Dat betekent dat jij hiermee afhankelijk van een ander bent. Wat blijft ervan je motivatie over als er geen bestelling binnenkomt? Als je geen inspiratie hebt? Als je te maken hebt met een copycat?

Jezelf motiveren vraagt om doorzettingsvermogen

Wanneer je een tegenslag krijgt ga dan eens terug naar een moment dat je het ‘hell yes’ gevoel had. Wat was de aanleiding van dat gevoel? Was het omdat je je gezien voelde? Gewaardeerd? Serieus genomen? De financiële beloning? Prestige? Je creativiteit? De contacten?

Als je ontdekt wat jou ECHT blij maakt, wat het onderliggende gevoel is van dat geluk, jouw drijfveren, dan laat je je ook minder uit het veld slaan als het even niet gaat zoals jij dat voor ogen had. Jezelf motiveren en omgaan met tegenslagen gaat dan vanzelf. Dit vraagt om doorzettingsvermogen. En doorzetten is een stuk gemakkelijker als je weet wat je drijfveren zijn.

Ervaring met tegenslagen is een goede oefening

Wanneer je je drijfveren gevonden hebt betekent het dan dat je de hele dag met confetti in de lucht loopt te gooien? Gelukkig niet! Want als je altijd op een high loopt, dan is dat de norm. Als je daar goed over nadenkt dan is dat toch eigenlijk ook maar saai, toch? Je even uit het veld geslagen voelen is een belangrijk onderdeel in zelfmotivatie. Realiseer je op mindere dagen en momenten dat je even in een dalletje zit en omarm het als het ware. Wees even sip. Eet een halve kilo chocolade. Zap een dag op Netflix weg. Doe wat jij doet wanneer je in de put zit, maar herpak jezelf daarna weer. Dat herpakken gaat steeds sneller wanneer je dus inzicht hebt in je drijfveren. Jezelf motiveren wordt een natuurlijke eigenschap. Wanneer je vaak tegenslagen hebt leer je steeds beter om te gaan met die tegenslagen. Dit geldt natuurlijk voor alles, maar ook zeker in je dagelijks leven.

Vier je successen

Ennuh, vergeet niet: net zoals je een tegenslag moet omarmen moedig ik je aan om ook je successen te vieren. Groot of klein, afhankelijk van een ander of niet. Ontkurk een fles bubbels, ga een dagje naar de sauna of doe wat jij doet wanneer je blij bent en wat te vieren hebt!