Kiezen is voor veel mensen lastig. Maar vaak makkelijker dan je denkt. Of eigenlijk moet daar staan: maar makkelijker als je niet denkt. Want daar ben ik inmiddels van overtuigd. De laatste jaren neem ik de ene beslissing na de anderen in luttele seconden. Dit doe ik wel, dat doe ik niet. Ja graag, nee dank je. En ik hoor zelfs regelmatig terug van anderen dat ik zo goed weet wat ik wil. Wie, ik?!
Lange tijd was ik een enorme twijfelaar. Als kind stond ik uren te dubben bij een kledingrek omdat ik niet wist welke kleur broek of jurk ik het liefste wilde. Als student koos ik verschillende studies en echt gevonden waar ik blij van werd heb ik toen niet. Zelfs het moederschap heb ik lang uitgesteld omdat ik niet wist of ik daar wel geschikt voor was, ook al wilde ik het dolgraag.
En allemaal met dezelfde oorzaak. Ik dacht te veel na over ‘de beste keuze’. En dan niet eens over de beste keuze voor mij, maar over de beste keuze die er bestond. Alle voors en tegens woog ik tegen elkaar af. Stel je voor dat ik iets zou missen en daardoor de verkeerde beslissing nam. De horror.
Het eerste antwoord wat mij inviel, vertrouwde ik nooit. Zo simpel kon het toch niet zijn. Maar dat is het wel. Je eerste ingeving is meestal juist enorm raak. Omdat het voortkomt uit onbewust weten. Uit weten zonder dat al je belemmerende overtuigingen roet in het eten gooien.
Als ik nu iets leuk vind, is het om mensen te helpen met keuzes maken, richting bepalen en stappen zetten op weg naar een gewenst doel. En niet zozeer door ze daar over na te laten denken, maar door ze antwoorden te laten vinden vanuit onbewust weten. Door ze inzicht te geven in de overtuigingen die remmen en ze te laten ontdekken hoe ze zich eigenlijk willen voelen.
Want als iets mij duidelijkheid heeft gegeven is het dat. Lang niet altijd weet ik wat ik wil of hoe, maar hoe ik mij wil voelen is glashelder: licht, sprankelend, vrij en betekenisvol. En daarmee is kiezen ineens doodeenvoudig geworden. Het enige dat ik me bij een dilemma hoef af te vragen is: Ga ik me daardoor voelen zoals ik wil en brengt het me waar ik wil zijn?
Sta jij momenteel voor een keuze? Of maakt je huidige (werk)situatie onvoldoende gelukkig, maar heb je geen idee wat je dan moet? Vraag je dan eerst eens af: hoe wil ik me voelen en wat kan ik doen om dat gevoel op te wekken? In mijn huidige situatie, maar ook in de toekomst. Of denk eens terug aan een situatie waarin je heel gelukkig was en zoek woorden voor het gevoel dat daarbij hoorde.
Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kijk dan eens bij onze trainingen! Of je nu liever een online cursus volgt of liever in levende lijve aan je getwijfel wilt werken, het kan allemaal.